6 бързи летни рецепти
Лятото е време, когато се наслаждаваме на слънцето, пресни храни и леки, вкусни ястия. Когато температурата се покачва, имаме желание за нещо бързо, леко и освежаващо. Подготвихме за вас шест лесни рецепти, които са не само вкусни, но и бързи за приготвяне. Тези рецепти са идеални за градински партита, семейни вечери или просто като лек обяд за горещите дни.
1. Гриловани скариди с чесън и лимон
Грилованите скариди са идеалното летно ястие, което е леко, вкусно и много бързо за приготвяне. Чесънът и лимонът придават на скаридите свежест и лека пикантност, която през лятото ще оцените.
Съставки:
- 500 г скариди (необелени)
- 4 скилидки чесън (нарязани)
- Сокът от 1 лимон
- 2 супени лъжици зехтин
- Сол и пипер на вкус
- Пресен магданоз за украса
Приготвяне:
- Обелете скаридите, но оставете опашките.
- В купа смесете чесъна, лимоновия сок, зехтина, солта и пипера.
- Разбъркайте скаридите в маринатата и оставете да почиват 10 минути.
- Гриловайте скаридите на среден огън 2–3 минути от всяка страна, докато не станат розови и пропечени.
- Украсете с пресен магданоз и сервирайте.
2. Грилован сьомга с лимоново-копърно масло
Сьомгата е бърза за приготвяне и винаги вкусна. Пригответе лесно лимоново-копърно масло, което ще освежи сьомгата и ще й придаде летен привкус.
Съставки:
- 4 филета от сьомга
- 50 г масло (омекнало)
- 1 супена лъжица пресен копър (нарязан)
- Сокът от 1 лимон
- Сол и пипер на вкус
- Лимонови резенчета за украса
Приготвяне:
- Смесете маслото с нарязания копър, лимоновия сок, солта и пипера.
- Посолете и попиперете филетата от сьомга, след това ги намажете с приготвеното масло.
- Гриловайте сьомгата на среден огън 4–5 минути от всяка страна, докато не бъде пропечена.
- Сервирайте украсено с лимонови резенчета.
3. Паста салата с пресен песто и чери домати
Тази паста салата е бърза, лека и идеална за горещите летни дни. Песто придава на пастата свеж вкус, а чери доматите добавят сладост.
Съставки:
- 300 г паста (напр. фарфале или фусили)
- 200 г чери домати (нарязани на половинки)
- 1 чаша пресен песто (босилек, пармезан, кедрови ядки)
- 50 г пармезан (едро настърган)
- 2 супени лъжици зехтин
- Сол и пипер на вкус
Приготвяне:
- Сварете пастата според указанията на опаковката, след това я отцедете и изплакнете със студена вода.
- В купа смесете пастата с пестото, чери доматите, зехтина, солта и пипера.
- Поръсете с настърган пармезан и сервирайте незабавно.
4. Кесадия с пилешко месо и авокадо
Кесадията е перфектна за бързи летни вечери. Пълнени с гриловано пилешко месо, авокадо и сирене, те бързо ще станат любимо ястие на цялото семейство.
Съставки:
- 2 пилешки гърди (гриловани и нарязани на резенчета)
- 2 зрели авокада (нарязани на резенчета)
- 200 г настъргано сирене (напр. чедар)
- 8 тортили
- 1 чаша салса
- Сол и пипер на вкус
- Зехтин подходящ за печене
Приготвяне:
- Разпределете резенчета пилешко месо, авокадо и сирене върху половината от всяка тортила.
- Прегънете тортилите и леко притиснете.
- В тиган загрейте малко зехтин и запечете тортилите от всяка страна, докато не станат златисти и сиренето се разтопи.
- Сервирайте с прясна салса.
5. Грилован халуми с пресни билки
Грилованото сирене халуми е идеално за летни вечери, когато искате нещо бързо и вкусно. Билките и зехтинът придават на сиренето уникален вкус и златиста коричка.
Съставки:
- 200 г сирене халуми (нарязано на резенчета)
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 чаена лъжица пресен мащерка или розмарин (нарязан)
- Прясно смлян черен пипер
Приготвяне:
- Намажете резенчетата сирене халуми със зехтин и ги поръсете с пресни билки.
- Гриловайте сиренето на среден огън 2–3 минути от всяка страна, докато не получи златиста коричка.
- Сервирайте незабавно с прясно хлебче или зеленчуци.
6. Бърз плодов сладолед
Този домашен плодов сладолед е не само бърз, но и здравословен. Комбинацията от замразени плодове, йогурт и мед създава освежаващ десерт, който ще зарадва всеки.
Съставки:
- 400 г замразени плодове (ягоди, банани, горски плодове)
- 200 г гръцко кисело мляко
- 2 супени лъжици мед
- 1 чаена лъжица (най-добре естествен) ванилов екстракт или 1/3 чаена лъжица ванилов прах
Приготвяне:
- В блендер смесете замразените плодове, йогурта, меда и ваниловия екстракт или прах до гладка консистенция.
- Прехвърлете сместа в купа и оставете в замразителя за 10 минути, за да стегне сладоледа.
- Сервирайте незабавно или съхранявайте в замразителя за по-късно.
Тези рецепти са създадени, за да бъдат бързи, лесни и пълни с летни вкусове. Всяка от тях е идеална за горещите летни дни, когато искате да се насладите на храната, без да прекарате часове в кухнята.
Ако сте забелязали грешка или пропуск в статията, моля, уведомете ни на e-mail korektura@brainmarket.cz. Благодарим ви!