6 най-добри храни за намаляване на нивото на холестерола
Високото ниво на холестерол е един от основните рискови фактори за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Храната, богата на определени храни, може значително да помогне за намаляване на нивото на холестерол в кръвта. Ето шестте най-добри храни, които могат да ви помогнат да поддържате здравословно ниво на холестерол.
1. Овесени ядки и пълнозърнести зърнени култури
Овесените ядки са богати на разтворими фибри, особено бета-глюкан, който намалява нивото на LDL холестерола (т. нар. лош холестерол). Бета-глюканът създава гел слой в храносмилателния тракт, който свързва холестерола и жлъчните киселини, като по този начин намалява тяхната абсорбция в кръвта.
- Бета-глюкан: Фибрите в овесените ядки забавят абсорбцията на холестерола и подпомагат неговото изхвърляне от тялото. Като създава вискозен гел в стомаха и червата, намалява абсорбцията на холестерола в кръвния поток и допринася за по-ниското му ниво в кръвта.
- Регулиране на кръвната захар: Стабилизира нивото на кръвната захар, което е важно за превенцията на метаболитни заболявания, които често са свързани с висок холестерол. Ниската вариабилност на нивото на кръвната захар допринася за по-здравословен метаболизъм на мазнините.
За това, че по принцип няма "лош" и "добър" холестерол, ще научите, наред с други неща, в нашето видео:
2. Риби, богати на омега-3 мастни киселини
Риби като сьомга, скумрия, сардини и пъстърва съдържат голямо количество омега-3 мастни киселини, които намаляват нивото на триглицеридите, увеличават нивото на HDL холестерола ("добрият" холестерол) и намаляват риска от образуването на кръвни съсиреци.
- Омега-3 мастни киселини: Намаляват производството на триглицериди в черния дроб, което води до намаляване на нивото на тези мазнини в кръвта. Омега-3 мастните киселини също така увеличават нивото на HDL холестерола, който помага за отстраняването на LDL холестерола от кръвоносните съдове.
- Противовъзпалителни ефекти: Омега-3 мастните киселини, особено EPA и DHA, имат силни противовъзпалителни ефекти, които намаляват възпалението в съдовете, като по този начин намаляват риска от атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания.
3. Авокадо
Авокадото е богато на мононенаситени мазнини, които помагат за намаляване на нивото на LDL холестерола и за увеличаване на нивото на HDL холестерола. Освен това съдържа фибри и фитостероли, които също допринасят за регулирането на холестерола.
- Мононенаситени мазнини: Тези мазнини помагат за намаляване на нивото на LDL холестерола и за увеличаване на нивото на HDL холестерола, което подпомага здравето на съдовете и сърцето.
- Фитостероли: Фитостеролите, съдържащи се в авокадото, блокират абсорбцията на холестерол в тънкото черво, като по този начин намаляват нивото му в кръвта.
- Фибри: Фибрите в авокадото забавят абсорбцията на холестерол и подпомагат неговото изхвърляне.
Повече за авокадото можете да прочетете тук.
4. Ядки
Бадеми, орехи, лешници и други видове ядки съдържат голямо количество ненаситени мазнини, фибри, витамин Е и растителни стероли, които намаляват нивото на холестерола.
- Ненаситени мазнини: Помагат за намаляване на нивото на LDL холестерола и за увеличаване на нивото на HDL холестерола, което подпомага здравето на сърцето.
- Растителни стероли: Тези вещества намаляват абсорбцията на холестерол в храносмилателния тракт, което води до по-ниското му ниво в кръвта.
- Витамин Е: Антиоксидантните свойства на витамин Е защитават съдовете от повредите, причинени от свободни радикали, което допринася за намаляване на риска от атеросклероза.
5. Бобови растения
Фасул, леща, грах и други бобови растения са богати на разтворими фибри, които намаляват нивото на LDL холестерола. Те също така са отличен източник на растителни протеини, които могат да заменят месото в храната.
- Разтворими фибри: Фибрите в бобовите растения свързват холестерола в храносмилателния тракт и подпомагат неговото изхвърляне от тялото. Това намалява количеството на холестерола, което достига до кръвния поток.
- Нисък гликемичен индекс: Помага за стабилизиране на нивото на кръвната захар, което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и подпомага здравословния метаболизъм на мазнините.
6. Зехтин
Зехтин, особено екстра върджин, съдържа мононенаситени мазнини и антиоксиданти, които намаляват нивото на LDL холестерола и увеличават нивото на HDL холестерола.
- Мононенаситени мазнини: Намаляват нивото на лошия холестерол и увеличават нивото на добрия холестерол, което подпомага здравето на съдовете и сърцето.
- Полифеноли: Тези антиоксиданти имат противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти, които защитават съдовете от повредите и намаляват риска от атеросклероза.
На този уникален продукт сме посветили отделна статия.
Заключение
Включването на тези храни в хранителния ви режим може значително да помогне за поддържането на здравословно ниво на холестерол и за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Комбинацията от правилна храна, редовна физическа активност и здравословен начин на живот е ключът към дълголетие и добро здраве.