За съжаление, вече не можем да гарантираме доставка до Бъдни вечер.

8-те най-вкусни рецепти за градинско барбекю

Лятото е идеалният сезон за градинско барбекю, което свързваме не само с чудесния вкус, но и с удоволствието от приготвянето на храна на открито с семейство или приятели. Подбрахме за вас осемте най-вкусни рецепти, които със сигурност ще обогатят вашите барбекю събирания.

(Bulharština) Španělské extra panenské olivové oleje

 

1. Пилешки шишчета на грил с медено-горчичен маринад

Пилешките шишчета с медено-горчичен маринад са класика, която никога не разочарова на грила. Маринадът комбинира сладостта на меда и меката острота на горчицата, което заедно с чесъна и лимоновия сок създава перфектно балансиран вкус.

Съставки:

  • 500 г пилешки гърди
  • 3 супени лъжици мед
  • 2 супени лъжици горчица
  • 3 скилидки чесън (нарязани)
  • 2 супени лъжици зехтин
  • Сокът от 1 лимон
  • Сол и пипер на вкус
  • Шишчета за шишове

Приготвяне:

  1. Нарежете пилешките гърди на по-малки парчета.
  2. В купа смесете меда, горчицата, чесъна, зехтина и лимоновия сок. Добавете сол и пипер на вкус.
  3. Поставете пилешките парчета в маринада и оставете да престоят поне 1 час в хладилника.
  4. Нанижете пилешките парчета на шишове и ги гриловайте на средно нагрята скара за около 10-12 минути, докато месото се изпече и стане златисто.

Съвет за мариниране: Мариновайте в хладилника и точно преди гриловането подсушете месото или зеленчуците, за да се изпекат по-добре.

2. Грилован телешки фланк стек с билково масло

Телешкият фланк стек е отличен избор за любителите на месо, които искат да се насладят на богатия вкус на качествено телешко. Маринирането в зехтин с билки и чесън придава на стека уникален характер, който се допълва от добавянето на домашно приготвено билково масло.

Съставки:

  • 600 г телешки фланк стек
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 3 скилидки чесън (нарязани)
  • 1 чаена лъжичка розмарин (нарязан)
  • 1 чаена лъжичка мащерка (нарязана)
  • Сол и пипер на вкус

Билково масло:

  • 100 г масло (омекотено)
  • 1 супена лъжица нарязан магданоз
  • 1 чаена лъжичка нарязан розмарин
  • 1 чаена лъжичка нарязана мащерка
  • Щипка сол

Приготвяне:

  1. Смесете зехтина, чесъна, розмарина и мащерката. Намажете фланк стека с тази смес от двете страни и оставете да се маринова поне 30 минути.
  2. Пригответе билковото масло: Смесете омекотеното масло с нарязаните билки и сол. Поставете го в хладилника.
  3. Гриловайте стека на средно нагрята скара за около 4-5 минути от всяка страна, докато бъде средно изпечен.
  4. Оставете стека да почине 5 минути, след което го нарежете на тънки филийки и го сервирайте с билковото масло.

3. Гриловани зеленчукови резени с балсамова редукция

За тези, които търсят по-лека опция за гриловане, грилованите зеленчукови резени са идеални. Тиквичките, патладжаните и чушките придобиват леко опушен вкус на грила, който перфектно се допълва от сладко-киселата балсамова редукция.

Съставки:

  • 1 тиквичка
  • 1 патладжан
  • 2 чушки (червена и жълта)
  • 200 г чери домати
  • 3 супени лъжици зехтин
  • Сол и пипер на вкус
  • 100 мл балсамов оцет

Приготвяне:

  1. Нарежете тиквичките, патладжаните и чушките на резени. Оставете чери доматите цели.
  2. Намажете зеленчуците със зехтин и ги посолете и поръсете с пипер на вкус.
  3. Гриловайте зеленчуците на средно нагрята скара, докато омекнат и станат златисти, около 10 минути.
  4. Междувременно загрейте балсамовия оцет в тенджера на слаб огън, докато се изпари наполовина и не се получи гъста редукция.
  5. Полейте готовите гриловани зеленчуци с балсамовата редукция и сервирайте.

(Bulharština) Ideální teploty grilování

4. Грилован сьомга с цитрусова глазура

Сьомгата на грил е не само здравословна, но и изключително вкусна. Цитрусовата глаз ура от портокал и лимон придава на рибата свеж и леко сладко-кисел вкус, който е перфектен за летните барбекюта.

Съставки:

  • 4 филета от сьомга
  • Сокът от 1 портокал
  • Сокът от 1 лимон
  • 2 супени лъжици мед
  • 1 супена лъжица соев сос
  • Сол и пипер на вкус
  • Алуминиево фолио

Приготвяне:

  1. В купа смесете портокаловия и лимоновия сок, меда и соевия сос.
  2. Осолете и поръсете с пипер филетата от сьомга, след това ги поставете в сместа и оставете да се мариноват за 15 минути.
  3. Поставете сьомгата върху алуминиево фолио и я гриловайте на среден огън, като постепенно я намазвате с цитрусовата глазура. Гриловайте около 8-10 минути, докато сьомгата се изпече и стане крехка.

5. Гриловани сирене халуми с чери домати

Халуми е идеално сирене за гриловане, тъй като не се разтапя, но придобива златиста коричка. В комбинация с гриловани чери домати се получава просто и вкусно вегетарианско ястие.

Съставки:

  • 200 г сирене халуми
  • 200 г чери домати
  • 2 супени лъжици зехтин
  • Щипка сол и пипер
  • Шишчета за шишове

Приготвяне:

  1. Нарежете сиренето халуми на по-дебели резени. Оставете чери доматите цели.
  2. Нанижете доматите и сиренето на шишове последователно.
  3. Намажете със зехтин и ги посолете и поръсете с пипер.
  4. Гриловайте на средно нагрята скара за 5-7 минути, докато сиренето стане златисто, а доматите леко омекнат.

6. Грилована царевица с чесново масло

Грилованата царевица е популярна гарнитура, която се съчетава перфектно с всяко гриловано ястие. Чесновото масло с магданоз и пармезан издига нейния вкус на съвсем друго ниво.

Съставки:

  • 4 кочана царевица
  • 100 г масло
  • 2 скилидки чесън (нарязани)
  • 1 супена лъжица нарязан магданоз
  • 2 супени лъжици настърган пармезан
  • Сол на вкус

Приготвяне:

  1. Гриловайте царевицата на среден огън, като я обръщате редовно, за да се изпече златисто от всички страни, около 10-15 минути.
  2. Междувременно смесете омекотеното масло с чесъна, магданоза и пармезана.
  3. Намажете горещата царевица с чесновото масло и сервирайте веднага.

(Bulharština) Doporučené doby marinování

7. Гриловани скариди с чили и лайм

Скаридите, мариновани в чили и сок от лайм, са идеално ястие за летни вечери. Гриловането им придава леко опушен вкус, който се допълва отлично от пикантността на чилито и свежестта на лайма.

Съставки:

  • 500 г неолющени скариди
  • 2 супени лъжици зехтин
  • Сокът от 1 лайм
  • 2 скилидки чесън (нарязани)
  • 1 червена чили чушка (нарязана)
  • Сол на вкус
  • Шишчета за шишове

Приготвяне:

  1. Олющете скаридите, но оставете опашките.
  2. Смесете зехтина, сока от лайм, чесъна и чилито. Мариновайте скаридите в тази смес за 20 минути.
  3. Нанижете скаридите на шишове и ги гриловайте за 2-3 минути от всяка страна, докато станат розови и изпечени.
  4. Сервирайте с резени лайм и, ако желаете, с пресен кориандър.

8. Грилован ананас с мед и канела

Грилованият ананас е перфектният десерт след богато барбекю. Карамелизираният мед и канелата придават на плода неустоима сладост и леко пикантен аромат.

Съставки:

  • 1 пресен ананас
  • 3 супени лъжици мед
  • 1 чаена лъжичка канела

Приготвяне:

  1. Обелете ананаса и го нарежете на по-дебели резени или ивици.
  2. Намажете резените ананас с мед и ги поръсете с канела.
  3. Гриловайте на среден огън, докато ананасът придобие златист цвят и карамелизирана коричка, около 5-7 минути.
  4. Сервирайте като лек десерт след барбекю.

Тези рецепти ще ви позволят да се насладите на барбекюто в пълна степен, с вкусни ястия за всеки, независимо дали предпочитате месо, зеленчуци или сладки ястия.