8-те най-вкусни рецепти за градинско барбекю
Лятото е идеалният сезон за градинско барбекю, което свързваме не само с чудесния вкус, но и с удоволствието от приготвянето на храна на открито с семейство или приятели. Подбрахме за вас осемте най-вкусни рецепти, които със сигурност ще обогатят вашите барбекю събирания.
1. Пилешки шишчета на грил с медено-горчичен маринад
Пилешките шишчета с медено-горчичен маринад са класика, която никога не разочарова на грила. Маринадът комбинира сладостта на меда и меката острота на горчицата, което заедно с чесъна и лимоновия сок създава перфектно балансиран вкус.
Съставки:
- 500 г пилешки гърди
- 3 супени лъжици мед
- 2 супени лъжици горчица
- 3 скилидки чесън (нарязани)
- 2 супени лъжици зехтин
- Сокът от 1 лимон
- Сол и пипер на вкус
- Шишчета за шишове
Приготвяне:
- Нарежете пилешките гърди на по-малки парчета.
- В купа смесете меда, горчицата, чесъна, зехтина и лимоновия сок. Добавете сол и пипер на вкус.
- Поставете пилешките парчета в маринада и оставете да престоят поне 1 час в хладилника.
- Нанижете пилешките парчета на шишове и ги гриловайте на средно нагрята скара за около 10-12 минути, докато месото се изпече и стане златисто.
Съвет за мариниране: Мариновайте в хладилника и точно преди гриловането подсушете месото или зеленчуците, за да се изпекат по-добре.
2. Грилован телешки фланк стек с билково масло
Телешкият фланк стек е отличен избор за любителите на месо, които искат да се насладят на богатия вкус на качествено телешко. Маринирането в зехтин с билки и чесън придава на стека уникален характер, който се допълва от добавянето на домашно приготвено билково масло.
Съставки:
- 600 г телешки фланк стек
- 3 супени лъжици зехтин
- 3 скилидки чесън (нарязани)
- 1 чаена лъжичка розмарин (нарязан)
- 1 чаена лъжичка мащерка (нарязана)
- Сол и пипер на вкус
Билково масло:
- 100 г масло (омекотено)
- 1 супена лъжица нарязан магданоз
- 1 чаена лъжичка нарязан розмарин
- 1 чаена лъжичка нарязана мащерка
- Щипка сол
Приготвяне:
- Смесете зехтина, чесъна, розмарина и мащерката. Намажете фланк стека с тази смес от двете страни и оставете да се маринова поне 30 минути.
- Пригответе билковото масло: Смесете омекотеното масло с нарязаните билки и сол. Поставете го в хладилника.
- Гриловайте стека на средно нагрята скара за около 4-5 минути от всяка страна, докато бъде средно изпечен.
- Оставете стека да почине 5 минути, след което го нарежете на тънки филийки и го сервирайте с билковото масло.
3. Гриловани зеленчукови резени с балсамова редукция
За тези, които търсят по-лека опция за гриловане, грилованите зеленчукови резени са идеални. Тиквичките, патладжаните и чушките придобиват леко опушен вкус на грила, който перфектно се допълва от сладко-киселата балсамова редукция.
Съставки:
- 1 тиквичка
- 1 патладжан
- 2 чушки (червена и жълта)
- 200 г чери домати
- 3 супени лъжици зехтин
- Сол и пипер на вкус
- 100 мл балсамов оцет
Приготвяне:
- Нарежете тиквичките, патладжаните и чушките на резени. Оставете чери доматите цели.
- Намажете зеленчуците със зехтин и ги посолете и поръсете с пипер на вкус.
- Гриловайте зеленчуците на средно нагрята скара, докато омекнат и станат златисти, около 10 минути.
- Междувременно загрейте балсамовия оцет в тенджера на слаб огън, докато се изпари наполовина и не се получи гъста редукция.
- Полейте готовите гриловани зеленчуци с балсамовата редукция и сервирайте.
4. Грилован сьомга с цитрусова глазура
Сьомгата на грил е не само здравословна, но и изключително вкусна. Цитрусовата глаз ура от портокал и лимон придава на рибата свеж и леко сладко-кисел вкус, който е перфектен за летните барбекюта.
Съставки:
- 4 филета от сьомга
- Сокът от 1 портокал
- Сокът от 1 лимон
- 2 супени лъжици мед
- 1 супена лъжица соев сос
- Сол и пипер на вкус
- Алуминиево фолио
Приготвяне:
- В купа смесете портокаловия и лимоновия сок, меда и соевия сос.
- Осолете и поръсете с пипер филетата от сьомга, след това ги поставете в сместа и оставете да се мариноват за 15 минути.
- Поставете сьомгата върху алуминиево фолио и я гриловайте на среден огън, като постепенно я намазвате с цитрусовата глазура. Гриловайте около 8-10 минути, докато сьомгата се изпече и стане крехка.
5. Гриловани сирене халуми с чери домати
Халуми е идеално сирене за гриловане, тъй като не се разтапя, но придобива златиста коричка. В комбинация с гриловани чери домати се получава просто и вкусно вегетарианско ястие.
Съставки:
- 200 г сирене халуми
- 200 г чери домати
- 2 супени лъжици зехтин
- Щипка сол и пипер
- Шишчета за шишове
Приготвяне:
- Нарежете сиренето халуми на по-дебели резени. Оставете чери доматите цели.
- Нанижете доматите и сиренето на шишове последователно.
- Намажете със зехтин и ги посолете и поръсете с пипер.
- Гриловайте на средно нагрята скара за 5-7 минути, докато сиренето стане златисто, а доматите леко омекнат.
6. Грилована царевица с чесново масло
Грилованата царевица е популярна гарнитура, която се съчетава перфектно с всяко гриловано ястие. Чесновото масло с магданоз и пармезан издига нейния вкус на съвсем друго ниво.
Съставки:
- 4 кочана царевица
- 100 г масло
- 2 скилидки чесън (нарязани)
- 1 супена лъжица нарязан магданоз
- 2 супени лъжици настърган пармезан
- Сол на вкус
Приготвяне:
- Гриловайте царевицата на среден огън, като я обръщате редовно, за да се изпече златисто от всички страни, около 10-15 минути.
- Междувременно смесете омекотеното масло с чесъна, магданоза и пармезана.
- Намажете горещата царевица с чесновото масло и сервирайте веднага.
7. Гриловани скариди с чили и лайм
Скаридите, мариновани в чили и сок от лайм, са идеално ястие за летни вечери. Гриловането им придава леко опушен вкус, който се допълва отлично от пикантността на чилито и свежестта на лайма.
Съставки:
- 500 г неолющени скариди
- 2 супени лъжици зехтин
- Сокът от 1 лайм
- 2 скилидки чесън (нарязани)
- 1 червена чили чушка (нарязана)
- Сол на вкус
- Шишчета за шишове
Приготвяне:
- Олющете скаридите, но оставете опашките.
- Смесете зехтина, сока от лайм, чесъна и чилито. Мариновайте скаридите в тази смес за 20 минути.
- Нанижете скаридите на шишове и ги гриловайте за 2-3 минути от всяка страна, докато станат розови и изпечени.
- Сервирайте с резени лайм и, ако желаете, с пресен кориандър.
8. Грилован ананас с мед и канела
Грилованият ананас е перфектният десерт след богато барбекю. Карамелизираният мед и канелата придават на плода неустоима сладост и леко пикантен аромат.
Съставки:
- 1 пресен ананас
- 3 супени лъжици мед
- 1 чаена лъжичка канела
Приготвяне:
- Обелете ананаса и го нарежете на по-дебели резени или ивици.
- Намажете резените ананас с мед и ги поръсете с канела.
- Гриловайте на среден огън, докато ананасът придобие златист цвят и карамелизирана коричка, около 5-7 минути.
- Сервирайте като лек десерт след барбекю.
Тези рецепти ще ви позволят да се насладите на барбекюто в пълна степен, с вкусни ястия за всеки, независимо дали предпочитате месо, зеленчуци или сладки ястия.