Бременност и билки: За кои да внимаваме?
Бременността е уникален период, който изисква специална грижа не само за храненето, но и за използването на билки. Въпреки че те често се възприемат като естествено и здравословно средство, някои билки могат да имат негативни ефекти по време на бременност. Ето преглед на билките, които е по-добре да се избягват, и тези, които трябва да се използват с предпазливост.
Билки, които е подходящо да се избягват
1) Полски пелин
Полският пелин, известен със своите лечебни свойства, представлява риск за бременните жени, защото стимулира маточните контракции. Съдържа токсични вещества като туйон, които могат да доведат до преждевременни раждания или аборти. По-безопасна алтернатива е мантата, която помага при храносмилането, но и тя трябва да се използва умерено, както ще споменем по-долу.
2) Лекарствена салвия
Салвията, често използвана при настинки и други здравни проблеми, също съдържа вече споменатия туйон, който може да стимулира маточните контракции. Въпреки че в малки дози, например като подправка, е сравнително безопасна, редовното пиене на чайове или тинктури е много рисковано по време на бременност.
3) Полска хвощ
Полският хвощ, ефективна при проблеми с бъбреците, представлява потенциална опасност за бременните жени, защото намалява нивото на витамин B1 в тялото. Този дефицит може да има сериозни последици, затова се препоръчва да се избягва и да се изберат по-меки билки, като например глухарче.
4) Алое вера
Алое вера, известна със своите благотворни ефекти върху кожата и храносмилането, е безопасна при външна употреба. Вътрешната употреба обаче може да предизвика маточни контракции и да увеличи риска от аборт, затова се препоръчва да се ограничи употребата й само до външни приложения.
5) Гуарана, мате и зелен чай
Тези билки съдържат кофеин, който може негативно да повлияе на развитието на плода по време на бременност. Прекомерното количество кофеин увеличава риска от аборт и ниско тегло при раждане, затова трябва да се ограничи приемът му до минимум.
6) Свят босилек (Тулси)
Босилек свят, обичайно използван в аюрведата, не се препоръчва по време на бременност, защото може да влияе на хормоналния баланс и да намалява плодовитостта. Затова е подходящо да се избягва, особено при планиране на бременност или в нейните ранни етапи.
7) Пасифлора
Пасифлората е често използвана заради своите успокояващи ефекти при безсъние, но по време на бременност може да стимулира маточни контракции и да предизвика усложнения. По-добре е да се замени с по-безопасни алтернативи, като маточина.
8) Сладник
Сладник, широко използван при храносмилателни и дихателни проблеми, може да повиши кръвното налягане и да наруши хормоналния баланс по време на бременност. В резултат на това се увеличава рискът от преждевременно раждане и задържане на течности, което прави сладника неприемлив за бременни.
Билки, които трябва да се използват с осторожност
1) Джинджифил
Джинджифил често се препоръчва срещу бременностно гадене, но прекомерните дози могат да влияят на кръвосъсирването и да увеличат риска от кръвоизливи. По-малки количества джинджифилов чай са безопасни, но по-големи дози е добре да се консултират с лекар.
2) Обикновена коприва
Копривата, богата на желязо и други минерали, е полезна за бременните жени. Но нейните диуретични ефекти могат да предизвикат дехидратация, ако не се използва умерено. Препоръчва се да се консумира в ограничени количества и да се осигури достатъчен прием на течности.
3) Истинска лайка
Лайката е популярна заради своите успокояващи и противовъзпалителни свойства, но по време на бременност употребата й трябва да бъде ограничена. Високите дози могат да предизвикат маточни контракции. Понякога чаша чай е в реда на нещата, но редовната употреба трябва да се консултира с експерт.
4) Мента пиперита
Ментата е полезна за облекчаване на храносмилателните проблеми и гаденето, но прекомерната употреба може да предизвика дразнене на стомаха и да намали усвояването на желязо. Препоръчва се да се използва в малки дози и умерено.