За съжаление, вече не можем да гарантираме доставка до Бъдни вечер.

Морски и сладководни водорасли: Силата на природата в ежедневното хранене

Морските и сладководните водорасли са сред природните съкровища, които са известни на човечеството от векове. В момента те преживяват ренесанс благодарение на своите изключителни хранителни качества и ползи за човешкото здраве. Въпреки че традиционно са били част от диетата основно в Азия, днес тяхната хранителна стойност е популярна по целия свят. Под формата на хранителни добавки те са идеален начин да се обогати хранителният режим с хранителни вещества, които могат да подкрепят имунната система, да подобрят нивото на енергия, да детоксикират тялото и да допринесат за общата жизненост. Тези водорасли са богати на протеини, витамини, минерали, есенциални мастни киселини и антиоксиданти. Те са идеалната естествена добавка за съвременния човек.

Сред най-популярните и най-добре познати видове водорасли, които са достъпни като хранителни добавки, са хлорела и спирулина. Хлорела е сладководно водорасло, докато спирулина е морско водорасло. И двете са известни със своите невероятни хранителни стойности. Въпреки че тези два вида водорасли имат подобни ползи, всеки от тях предлага нещо уникално. Какво стои зад нарастващата им популярност и какви са разликите между тях?

Хлорела – зелено чудо, пълно с хранителни вещества

Хлорела е едноклетъчно сладководно водорасло, което поради своите хранителни стойности е станало популярна хранителна добавка. Богата е на хлорофил, който е отличен детоксикатор. Хлорела, благодарение на своите антиоксидантни свойства, подкрепя детоксикационните процеси в тялото и изхвърлянето на токсични вещества, което може да допринесе за защита от увреждане, причинено от тежки метали.1 Хлорела е изключителен източник на протеини, витамин B12, желязо и други минерали, които подкрепят кръвообразуването, подобряват енергийните нива и укрепват имунната система.2

Благодарение на високото съдържание на фибри и хлорофил, хлорела има благоприятно влияние върху храносмилането, подкрепя здравата чревна микрофлора и детоксикацията на червата.3 Хлорела има благоприятно влияние върху кожата, косата и ноктите, чрез способността си да подкрепя регенерацията на клетките, подобрява общия метаболизъм и има доказани регенеративни ефекти върху кожата.4

(Bulharština) Výhody mořských a sladkovodních řas

Спирулина – синьо-зелен скъпоценен камък пълен с мощ

Спирулина, синьо-зелено водорасло, се е превърнала в синоним на суперхрана. Този древен организъм е известен със своята висока концентрация на хранителни вещества и изпъква с лесната си смилаемост. Спирулина е високо хранителна, съдържа протеини и есенциални аминокиселини. Тя е ценна хранителна добавка, особено за вегетарианците и веганите. Предоставя пълни белтъчини, които тялото се нуждае за растеж и регенерация.5

Освен протеините, спирулина съдържа също така витамини B, особено B1, B2 и B3, които допринасят за оптималната функция на нервната система и енергийния метаболизъм. Необходимите минерали като магнезий, калий и желязо подкрепят здравето на сърцето и кръвообращението.5  Спирулина се отличава със силни антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, които имат позитивно влияние върху цялостната имунна система и помагат за подобряване на издръжливостта и регенерацията след физическо усилие.6  Спирулина е популярна не само сред спортистите, но и сред хора, които търсят начин да подкрепят своята цялостна жизненост.

(Bulharština) Spirulina

 

Хлорела срещу Спирулина – каква е разликата между тях?

Въпреки че хлорела и спирулина споделят много ползи, съществуват определени разлики между тях, които могат да повлияят на избора между тези водорасли. Докато хлорела е сладководно водорасло, спирулина е синьо-зелено водорасло, което расте в алкални езера и солени води. Тази разлика в околната среда влияе на състава на хранителните вещества и свойствата на двата водорасли.

Що се отнася до детоксикацията, хлорела има по-силна способност да свързва тежки метали и токсини, по този начин подкрепя детоксикационните процеси в тялото и изхвърлянето на вредни вещества. Това е ключово за поддържане на здравето и защита от токсично натоварване. От друга страна, спирулина изпъква със свойствата си, които подкрепят енергията и жизнеността, с наблягане на високото съдържание на протеини и витамини B. Тези хранителни вещества подобряват метаболизма, физическата издръжливост и общата енергийна нивото.

В общи линии, хлорела се фокусира предимно върху цялостното почистване на тялото, докато спирулина е идеална за осигуряване на дълготрайна енергия и жизненост. В зависимост от индивидуалните нужди и цели, могат да се комбинират двете водорасли за постигане на оптимално здраве.

Възможности за използване в козметиката

Освен своите хранителни стойности, морските и сладководните водорасли все по-често се включват в козметичните продукти благодарение на своите изключителни свойства. Хлорела благодарение на своите силни антиоксидантни свойства, подкрепя регенерацията на кожата, укрепването на кожата и защита от свободните радикали.7 Спирулина има широко приложение в козметичните продукти благодарение на своите регенеративни, антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти. Освен това подкрепя подобряването на външния вид на кожата, нейната хидратация и укрепване и е ефективна естествена съставка за анти-ейджинг и здравето на кожата.8 Водораслите често се срещат в маски за лице, серуми и кремове, които не само хидратират, но и имат регенеративни ефекти върху кожата.

(Bulharština) Spermidine Chlorella

 

Устойчивост и екологични предимства на водораслите

Един от важните аспекти, който повишава привлекателността на водораслите като хранителни добавки, е тяхната устойчивост и екологични предимства. Откриването на морски и сладководни водорасли е много по-екологично от традиционното земеделие, което изразходва големи количества вода и земя. Морските водорасли, като хлорела и спирулина, растат в морски и сладководни среди, където не изискват химични торове нито пестициди. Те са способни да растат дори в трудни условия и не влияят негативно върху околната среда. Тази екологична характеристика става все по-важна за мнозина потребители, които искат да допринесат за опазването на околната среда. Производството на морски водорасли за хранителни добавки е много по-екологично, отколкото производството на други хранителни източници. Това означава, че те не само подкрепят нашето здраве, но също така представляват щадящ начин да се осигурят необходимите хранителни вещества, без да обременяваме планетата.

Заключение

Водораслите представляват отлични природни добавки, които подпомагат здравето на много нива. Изборът между тях зависи от личните цели, но идеално би било да се включат и двете в диетата. Те предоставят силни детоксикационни ефекти, високо съдържание на хранителни вещества и подкрепа за тялото и ума. Те са едни от най-ефективните и най-достъпните суперхрани, които природата предлага.

Ако сте забелязали грешка или правописна грешка в статията, моля, уведомете ни на имейл info@brainmarket.bg. Благодарим ви!

 

 

1Yadav, M., Soni, R., Chauhan, M., & Sandal, N. (2021). Cellular and physiological approaches to evaluate the chelating effect of Chlorella on metal ion stressed lymphocytes. BioMetals, 34, 351 - 363.

2Panahi, Y., Darvishi, B., Jowzi, N., Beiraghdar, F., & Sahebkar, A. (2015). Chlorella vulgaris: A Multifunctional Dietary Supplement with Diverse Medicinal Properties.. Current pharmaceutical design, 22 2, 164-73 .

3Jin, J., Cha, J., Shin, I., Jeon, J., Cha, K., & Pan, C. (2020). Supplementation with Chlorella vulgaris, Chlorella protothecoides, and Schizochytrium sp. increases propionate producing bacteria in in vitro human gut fermentation.. Journal of the science of food and agriculture.

4Putri, T., Nursida, N., & Raya, I. (2020). The effectiveness of Chlorella vulgaris cream applied to male and female rats. National Journal of Physiology, Pharmacy and Pharmacology, 10, 1118-1121.

5Gutiérrez-Salmeán, G., Fabila-Castillo, L., & Chamorro-Cevallos, G. (2015). NUTRITIONAL AND TOXICOLOGICAL ASPECTS OF SPIRULINA (ARTHROSPIRA).. Nutricion hospitalaria, 32 1, 34-40 .

6Calella, P., Cerullo, G., Dio, M., Liguori, F., Onofrio, V., Gallé, F., & Liguori, G. (2022). Antioxidant, anti-inflammatory and immunomodulatory effects of spirulina in exercise and sport: A systematic review. Frontiers in Nutrition, 9.

7Melo, R., Andrade, A., Bezerra, R., Marques, D., Silva, V., Paz, S., Filho, J., & Porto, A. (2019). Hydrogel-based Chlorella vulgaris extracts: a new topical formulation for wound healing treatment. Journal of Applied Phycology, 1-11.

8Ragusa, I., Nardone, G., Zanatta, S., Bertin, W., & Amadio, E. (2021). Spirulina for Skin Care: A Bright Blue Future.