NAD и неговото положително въздействие върху нашето тяло
Молекулата, по-точно протеинът NAD, с пълното име никотинамид-аденин-динуклеотид. Питате се каква е тази странна дума и защо изобщо би трябвало да ви интересува? И аз си задавах същия въпрос, но по някакъв начин несъзнателно стигнах до NAD, изучавайки как функционира нашето тяло в основата си. Всички знаем, че трябва да ядем, за да превърнем храната в енергия в клетките си. Това ни го учеха още в началното училище. А молекулата NAD участва във всичко това. Така че задръжте и продължете да четете, вярвам че няма да съжалявате. :)
NAD има две форми – окислена форма NAD+ и редуцирана форма NADH. В просто обяснение: всяка форма има различна химична структура и в тялото изпълнява различни задачи. Днес ще се фокусираме върху ролята на NAD+ (по-нататък наричан само NAD) в нашето тяло.
NAD и хранене
Протеинът NAD участва в прехвърлянето на вещества при разграждането и обработката на храната. Това означава, че когато ядем нещо и го разградим на най-малките усвояеми частици (електрони и протони), NAD е преносителят, който придвижва тези частици и ги пренася до клетката, за да бъдат използвани ефективно – за производство на енергия и други вещества. Всички органи, които съдържат митохондрии (клетъчни електроцентрали, които осигуряват енергия на клетката), нуждаят от NAD. Веднага щом им липсва, започват да страдат. ₁
Чували ли сте някога за сезонно хранене, което казва, че в определен период въглехидратите в храната са полезни, а в друг са по-скоро неподходящи? Да, така е. Протеинът NAD ни помага да получаваме енергия от въглехидратни храни и да я обработваме ефективно. В същото време от NAD се образува и самата част от митохондрията (т.нар. комплекс 1), което е мястото, където се обработва енергията от въглехидратите. Както ще научите по-долу, за правилната функция на NAD имаме нужда от слънце – затова сезонното хранене има смисъл. ₂
Ако ядем въглехидратна храна, в митохондрията прониква водород чрез протеина NADH. Когато от него се отдели водородът (H), остава нашето NAD (NADH – H = NAD).
За да се образува NAD в нашето тяло, са необходими няколко стъпки. От храната трябва да приемаме есенциалната аминокиселина триптофан (тази, която се намира например в месото и от която се образуват например хормонът на съня или хормонът на щастието). Освен това е необходимо да се излагаме на слънце и да черпим UV светлина, която осигурява образуването на витамин B3 (ниацин) именно от аминокиселината триптофан. Витамин B3 също е ключов за образуването на NAD. ₁
Полезността на NAD и неговото (не)суплементиране
Поради значението на молекулата NAD и нейното свързване с нашето здраве, учените се опитват да предоставят тези ползи и на хората, които с възрастта губят своето здраве. Оказва се обаче, че суплементирането директно с молекулата NAD вероятно не е най-добрият избор. По-подходящият начин е суплементирането с вещества, от които се образува NAD, като например вещества NR или eNeMeN. ₃
Освен това е важно да осъзнаем, че тялото е много комплексен организъм и затова не можем напълно да осигурим, че всяко вещество, което приемаме в тялото, ще направи точно това, което искаме от него. Тялото само знае къде и какво му е необходимо и ще изпрати веществата там. Така че внимавайте за това и винаги го имайте предвид при суплементирането на каквото и да било. ₄
Най-сигурният и контролиран начин да си осигурим достатъчно NAD е редовното излагане на слънце (особено на UV светлина, като трябва да се премине правилна адаптация преди това!), благодарение на което образуваме и рециклираме NAD. ₂
Също така, подходяща стъпка за защита на тази молекула е практикуването на сезонно хранене, което естествено спестява това вещество – не принуждаваме клетките да обработват храни, които могат да бъдат обработени и използвани ефективно именно когато имаме подходящи слънчеви условия (присъствие на UV съставка от слънцето), което при нас е именно през лятото. ₂
Как да го приложим на практика? Опитайте да оставите летните зеленчуци (краставици, домати,...), тропическите плодове и високовъглехидратните ястия (паста, пица,...) за лятото и с настъпването на есента/зимата преминавайте към ястия с по-високо съдържание на белтъчини и мазнини. Ще видите, че с времето ще имате повече енергия и вашите клетки ще функционират по-ефективно – и най-важното – трайно по-добре.
Недостиг на NAD, дълголетие и последствия
Ако количеството на NAD в някоя част от тялото падне, в тази част настъпва хипоксия – това просто означава, че клетката/органът/тъканта няма достатъчно кислород. А какво се случва след това? Клетките, органите и тъканите не могат да функционират правилно и ефективно. Всичко това се свързва и с по-бързо стареене, което особено ентусиастите в здравословния начин на живот се опитват да забавят. ₅
Достатъчното количество NAD е нужно за правилното функциониране на SIRT гените (те регулират нашия метаболизъм и нашата ДНК). NAD също така се свързва с функцията на пътя mTOR и растежните хормони. Отново нещо важно за тези, които искат да "хакнат" своето тяло, но и за спортистите, които се грижат за своята мускулна маса и производителност. ₂
Заключителни думи
NAD е за много хора „хак за дълголетие“, който обаче искат да решават предимно чрез суплементация. За мен има смисъл първо да използваме това, което вече имаме на разположение и едва тогава, ако е необходимо, да добавяме нещо. Затова искам да ви вдъхновя да подкрепите максимално своето тяло и по този начин и образуването и регенерацията на NAD – например чрез адаптация към слънцето и приложението на сезонно хранене.
В нашето тяло се случват безброй различни процеси, които всяка една секунда допринасят за нашия живот, функциониране и производителност. Молекулата NAD е важен играч в цялата тази игра, наречена „жив организъм“. И заслужава внимание и грижа.
Автор на статията: Михаела Маеровá, сертифициран холистичен Перформанс консултант
Източници:
₁ kniha Spoznaj svoju biológiu (1. díl) – Jaroslav Lachký
₂ kniha Spoznaj svoju biológiu (2. díl) – Kvantová biológia – Jaroslav Lachký
₃ CONLON, Nichola a Dianne FORD. A systems-approach to NAD+ restoration. Biochemical Pharmacology [online]. 2022
₄ Canto C. NAD+ Precursors: A Questionable Redundancy. Metabolites. 2022
₅ Gomes AP, Price NL, Ling AJ, Moslehi JJ, Montgomery MK, Rajman L, White JP, Teodoro JS, Wrann CD, Hubbard BP, Mercken EM, Palmeira CM, de Cabo R, Rolo AP, Turner N, Bell EL, Sinclair DA. Declining NAD(+) induces a pseudohypoxic state disrupting nuclear-mitochondrial communication during aging. Cell. 2013