Бобови растения
Лещата имат дълга история, включително записи за тяхното консумиране в Близкия изток преди повече от 11 000 години от някои от най-старите цивилизации. Днес те са храна, използвана в различни кухни по целия свят. Лещата са отличен източник на няколко важни хранителни вещества, включително широка гама от витамини, минерали, но преди всичко растителни протеини и фибри.
Голяма част от храненето на нашите предци бяха предимно лещи, което трудно можем да сравняваме с днешното време. Лещите трябва да се ядат в нашето меню поне три пъти седмично. И да бъдем честни, реалността много пъти не отговаря на това. Исторически лещите са били част от хранителния режим на нашите предци, преди всичко поради недостиг на месо и заради техните наситяващи свойства. Понеже днес достъпът до месо в Западния свят е почти неограничен, месото ясно преобладава и много хора изключват лещите напълно от хранителния си режим.
Едно от многото предимства на лещите е особено това, че са храна, която е все още чиста, без промени и намеса в земеделието. Лещите имат значително количество фибри (около 15 г), което ги прави способни да ни насищат за дълго време. Затова те не са само част от рационалното хранене, но също така се препоръчват и при режим на отслабване. И понеже западното хранене е бедно на фибри (дори се твърди, че нямаме и половината от препоръчителния дневен прием), лещите могат да бъдат подходяща храна, за да се промени този дефицит. Освен това те са храна, подходяща за диабетици, защото лещите имат нисък гликемичен индекс (GI < 50). Съдържащите се в лещите скроби се абсорбират бавно благодарение на по-високото съдържание на фибри и няма рязко увеличение на гликемията.