Бобови растения
Бобовите растения имат дълга история, включително записи за консумацията им в Близкия изток преди повече от 11 000 години от някои от най-ранните цивилизации. Днес те са храна, използвана в различни кухни по света. Бобовите растения са отличен източник на няколко важни хранителни вещества, включително широка гама от витамини, минерали , но преди всичко растителни протеини и фибри.
Бобовите растения са били голяма част от диетата на нашите предци, която трудно можем да сравним с днес. Бобовите растения трябва да се появяват в нашата диета три пъти седмично. И честно казано, реалността често не съвпада с това. Исторически, бобовите растения се появяват в диетата на нашите предци главно поради липсата на месо и поради техните засищащи свойства. Тъй като днес наличността на месо в западния свят е почти неограничена, месото очевидно преобладава и много от тях напълно са изхвърлили бобовите растения от диетата си.
Едно от многото предимства на бобовите култури е главно, че това е храна, която все още е чиста, без модификации и намеси в селското стопанство. Бобовите растения имат значително количество фибри (около 15 г), благодарение на което са в състояние да ни заситят за дълго време. Затова те са не само част от рационалното хранене, но се препоръчват и в редукционен режим. И тъй като западната диета е бедна на фибри (дори се съобщава, че нямаме дори половината от препоръчителния дневен прием), бобовите растения могат да бъдат подходяща храна за промяна на този дефицит. Освен това е подходяща храна за диабетици, тъй като бобовите растения имат нисък гликемичен индекс ( GI < 50) . Нишестетата, съдържащи се в бобовите растения, се усвояват бавно поради по-високото съдържание на фибри и няма рязко покачване на нивата на кръвната захар.