Чист ориз BrainMax, черен БИО, 1 кг *CZ-BIO-001 сертификат
Code: 99233Related products
Product detailed description
Черният ориз се е консумирал в някои части на Азия от хиляди години, въпреки че в продължение на векове той е бил храна, запазена само за императора и семейството му. Затова го наричат още „забранения ориз“. Това не беше храна, предназначена за обществеността. Това са тъмно лилави зърна, които са много богати на антиоксиданти , но също така и с високо съдържание на фибри . Фибрите имат благоприятен ефект върху цялата храносмилателна система, а освен това свързват токсините от храносмилателния тракт и спомагат за изхвърлянето им от тялото.
Освен тъмен цвят има и характерния орехов вкус. Черният ориз се счита за суперхрана, тъй като има по-голямо количество анкойани, които са антиоксиданти, които придават специфичния цвят на ориза. Подобно на други видове ориз, черният ориз е естествено без глутен , така че е подходящ и за целиакия. Благодарение на количеството фибри, което съдържа , не повишава бързо нивото на кръвната захар и затова е подходящо за диабетици. Оризът е основна част от азиатското население, а в традиционната китайска медицина черният ориз е полезен за здравето на бъбреците, стомаха и черния дроб.
Как се приготвя черен ориз?
Не изплаквайте черния ориз, външният слой съдържа антиоксиданти. 1 чаша ориз трябва да се готви бавно в 2 чаши вода, докато водата заври за около 35 минути. за предварително накиснат ориз и 60 мин. ненакиснат.
СЪВЕТ: накиснете ориза предварително поне за час, най-добре до 12 часа и го варете в същата вода, в която е бил накиснат, така ще получите максимално количество ценни хранителни вещества.
Предимства на чистия черен ориз BrainMax:
- Източник на енергия
- Широка гама от приложения.
- Високо съдържание на антиоксиданти.
- Естествено без глутен.
- Без ГМО.
- БИО, СУРОВ, ВЕГАН.
Възможности за използване на черен ориз
- Оризът може да се използва като гарнитура както към месни, така и към немесни ястия.
- Можете да го добавите към зеленчукови салати.
- Подходящо е и за ризото или може да се приготви като пържен ориз.
Популярни рецепти с черен ориз
Черен ориз пилаф
съставки:
- 200 г черен ориз
- 400 мл вода
- Сол
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 нарязан шалот
- 1 чаена лъжичка сушена мащерка
- 1 чаена лъжичка сух чесън
- 475 мл пилешки бульон
- 1 дафинов лист
- 35 г бадеми
Метод:
Изплакнете черния ориз под студена вода. След това оризът се залива с 400 мл вода, разбърква се добре и се вари 20 минути на слаб огън и под капак. След около 10 минути варене оризът се посолява. Загрейте олиото в тиган, добавете шалот и го запържете до златисто. Добавете ориза и мащерката в тигана. След 3-4 минути добавете постепенно бульона, чесъна, дафиновия лист, солта, черния пипер и половината бадемови филии. Оставете да заври, намалете котлона, покрийте с капак и гответе на слаб котлон около 20 минути, докато бульонът се изпари и оризът омекне. Накрая украсете с другата половина бадемови резенчета и сервирайте.
Пържен черен ориз с фъстъчен сос
съставки:
- 5 супени лъжици фъстъчено масло
- 1/2 супена лъжица сусамово масло
- 1 супена лъжица кокосови аминокиселини
- 1/2 чаена лъжичка чили сос
- 1 лъжица мед
- Кора от 1 лайм
- 1 супена лъжица сок от лайм
- 60 мл вода
- 200 г черен ориз
- 400 мл вода
- 1/2 глава зеле
- 2 пресни глави лук
Метод:
В малка купа смесете заедно фъстъченото масло, сусамовото масло, соевия сос, чили соса, меда, кората от лайм и сока от лайм. Добавете вода към сместа и разбъркайте. Изплакнете черния ориз под студена вода. След това оризът се залива с 400 мл вода, разбърква се добре и се вари 30-45 минути на слаб огън и под капак. След около 20 минути варене оризът се посолява. Загрейте олиото в голям тиган или уок. Добавя се зелето, посолява се и се запържва до омекване. Подредете черния ориз и зелето в чинии, залейте с дресинга и гарнирайте с пресен лук.
Черен ориз с джинджифил и кардамон
съставки:
- 2 супени лъжици масло Гхи
- 1 голям нарязан шалот
- 2 супени лъжици пресен джинджифил
- 200 г черен ориз
- 400 мл вода
- 1 супена лъжица цял кардамон
Метод:
Изплакнете черния ориз под студена вода. След това оризът се залива с 400 мл вода, разбърква се добре и се вари 30-45 минути на слаб огън и под капак. След около 20 минути варене оризът се посолява. Загрейте гхи в голям тиган и добавете шалот и джинджифил. Запържете за около 5 минути до кафяво. След това добавете сварения ориз, кардамона и гответе още 2 минути. Гарнирайте ориза с пресен лук и сервирайте.
Предимства на чистия черен ориз BrainMax
Източник на фибри
Високото съдържание на фибри подпомага храносмилателната система.
Нисък гликемичен индекс
Благодарение на високото съдържание на фибри, оризът има нисък гликемичен индекс и затова е подходящ за диабетици.
Естествено без глутен
Оризът е естествено безглутенова храна, така че е подходящ и за хора с целиакия.
Хранителна информация | на 100гр |
---|---|
Енергийна стойност | 1477 kJ / 353 kcal |
мазнини | 2,8 g |
- от които наситени мастни киселини | 0,6 гр |
Въглехидрати | 72,7 g |
- от които захари | 0,9 гр |
Фибри | 4,1 g |
протеини | 7,1 g |
Натрий | 0,001 гр |
BIO сертификат CZ-BIO-001
Нашият черен ориз е с BIO сертификат - Производство на биологично земеделие извън ЕС.
Купувайки, ще подкрепите и чешките гори #treezaobjednavku!
Състав: 100% био жасминов ориз
Произход: Камбоджа
Дистрибутор: Votamax s.r.o., Hladnovská 83/93, Острава
Съхранение: На сухо място, в затворена опаковка.
Тегло: 1 кг
Additional parameters
Category: | Brainmax Pure |
---|---|
производител: | BrainMax Pure |
Размер на пакета: | 1000 гр |
Решителност: | Без глутен, БИО, Веган |
Тип: | Прикачен файл |
форма: | зърно |
Be the first who will post an article to this item!
Be the first who will post an article to this item!