Омега-3 и други мазнини
Мазнините са неразделна част от здравословния начин на живот, като освен всичко друго, те са необходими за правилното усвояване на витамините, които са мастноразтворими. В храненето те принадлежат към основните макронутриенти. При балансирана диета човек трябва да приема повечето мазнини от ненаситени мастни киселини , а дневният прием на мазнини трябва да бъде между 30-35%.
Именно благодарение на мазнините можем да усвояваме и използваме витамините, които са мастноразтворими, като витамини A, витамин D, E и K. Те също така служат като източник на енергия. Мазнините образуват защитен слой около органите, например бъбреците, и действат като термоизолатор на организма. Освен това, те са важна част от структурата на клетките, предпазват сърцето и оптимизират нивата на холестерола.
Сред най-важните ненаситени мастни киселини са омега-3. Що се отнася до растителните масла, за да се запазят хранителните им свойства, е важно да се избират студено пресовани масла (зехтин). Ненаситените мастни киселини трябва да бъдат основата на мазнините в хранителния режим, тъй като те оказват положително въздействие върху сърдечно-съдовата система и имат доказано влияние върху функцията на мозъка.