Естествени подсладители и сиропи
Ако сте решили да се откажете от консумацията на рафинирана захар веднъж завинаги, попаднали сте на правилното място. В тази категория се фокусирахме само върху естествени източници на подсладители. Те имат много предимства. На първо място, те не повишават гликемичния индекс (няколко от естествените подсладители са подходящи и за диабетици ), освен това имат по-ниска енергийна стойност, а по сладост почти без разлика са сравними с класическата захар.
Можете да избирате от насипни естествени подсладители като кокосова захар (популярна заради карамеления си вкус и цвят), ксилитол или еритритол, както и голям брой сиропи, които можете да използвате за печене и за добавяне на вкус към зърнени закуски и зърнени храни. Сиропите преживяват бум, защото употребата им често е по-добра от тази на класическата захар. Подходящи са за подслаждане както на топли, така и на студени напитки, но са намерили своето място и в кухнята при печене или приготвяне на палачинки. Като се има предвид, че за много хора ограничаването на рафинираната захар е извън техния обсег, е необходимо да изберете такива подсладители, които да ви подхождат. Това е особено важно, за да не бъде преходът драстичен и лесно поносим за всички.