Йод
Йодът се счита за един от основните минерали за нашето тяло. Той е особено важен по време на бременност, тъй като регулира метаболизма на щитовидната жлеза, която управлява растежа и развитието на цялото тяло. Хормоните на щитовидната жлеза играят важна роля в множество телесни функции, включително метаболизма, здравето на костите, имунната реакция и развитието на централната нервна система.
Човешкият организъм не може да функционира без този значим елемент. Той играе съществена и решаваща роля в производството на хормоните на щитовидната жлеза (тироксин и трийодтиронин). Тези липофилни вещества се създават от уникалната аминокиселина тирозин, която е основна структурна единица. Този компонент може да се създаде в тялото напълно самостоятелно. За съжаление, с възрастта производството на тирозин практически намалява в тялото и хората трябва да го допълват. Ако има достатъчно йод в човешкото тяло, то е по-жизнено и активно. Може да се каже, че йодът има положително въздействие върху здравето на организма, както и върху собствената му жизнена сила.
Йодът помага за превръщането на тиреоидно стимулиращия хормон (ТСХ) в трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4). Тази превръзка е важна за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Дисбалансът на йод може да доведе до прекомерна или недостатъчна активност на щитовидната жлеза.
Храната, богата на йод, минава през храносмилателната система, където се отделя остатъкът от храната от йода. Той преминава в кръвната система и от там го хващат рецепторите на щитовидната жлеза. Ако тялото не разполага с необходимото количество йод, тогава не се създава нужното количество хормони.
Най-големият източник на йод са следните храни (морски риби, морски водорасли и морски дарове). Конкретното съдържание на йод в тези продукти се различава значително. В процентно изражение това понякога е до стотици проценти. Тази разлика в голяма степен зависи от местоположението на произход и от сезонните колебания.