Храни и хранене

Храната е незаменима част от нашия живот, основен градивен елемент на нашето здраве и общо благополучие. В днешно време все повече хора се обръщат към храни с качество BIO, които са продукти, отглеждани или произведени без използване на синтетични пестициди, хербициди, изкуствени торове и генетично модифицирани организми. В сравнение с конвенционалните храни, био храните често имат по-високо съдържание на хранителни вещества, антиоксиданти и други полезни вещества, което допринася за по-здравословна диета и общо благополучие. Купуването на био храни често подкрепя местните фермери и запазва традиционните методи за отглеждане и преработка на хранителни продукти. 

Цикория: Растение, което крие повече, отколкото бихте очаквали

Природата ни предлага много ценни дарове, които не само обогатяват нашата храна, но и помагат да поддържаме тялото в равновесие. Обикновената цикория ...

Все още ли сте гладни? Може би правите тези грешки!

Събуждате се и едва успявате да разтегнете тялото си, вече се обажда първият сигнал за глад. С това чувство много от нас се борят не само сутрин, но и...

Кафе по отношение на киселинност: Равнява ли се киселинността на качество?

Кафето е едно от най-широко разпространените и най-любими напитки в света. В неговата богата палитра от вкусове можем да открием много интересни аспек...

Какво предлага качественият шоколад и как да го разпознаем?

Шоколад. За някои просто сладко удоволствие, за други истинска алхимия на вкусове и емоции. Този вкусен деликатес от какаови зърна се е утвърдил през ...

Празници без храносмилателни проблеми: Съвети за здравословно храносмилане

Почерпихте ли се твърде много? Коледни партита, посещения, сладкиши, традиционни ястия — Коледа наближава и с нея и нашата тенденция да ядем повече от...

Паста: Съкровището на италианската кухня и тяхното разнообразие

Пастата е символ на италианската кухня и е сред най-популярните ястия в света. Те са лесни, бързи за приготвяне и предлагат широка гама от вкусове и в...

Мед или злато на лъжичка (особено през зимата)

Зимата и медът са неразделно свързани. Това природно чудо е синоним на уют, здраве и сладки моменти, които можем да си позволим не само през студените...

Кленов сироп: Традиционен подсладител от Северна Америка

Кленовият сироп е естествен подсладител с дълга история и е популярен по целия свят. Независимо дали го използвате за подслаждане на напитки, печене и...

Нарът: Скъпоценен камък сред плодовете за здраве, енергия и красота

Нарът е плод, който крие в себе си много здравословни ползи и доставя на тялото не само витамини и минерали, но и силни антиоксиданти. Благодарение на...

Домашен коледен чай: Тайна на празничната атмосфера

Коледният чай е една от онези малки неща, които могат да създадат усещане за уют и празнична атмосфера. Смесването на собствените си чайни смеси у дом...

Червени боровинки: Малки рубини на есента, пълни с вкус и здраве

Боровинките са сред плодовете, които със своите свойства са привлекли вниманието по целия свят. Те са не само вкусна част от есенната трапеза, но пред...

Отслабване за вечните начинаещи: Как да излезем от омагьосания кръг?

Всеки, който някога е искал да отслабне, вероятно знае това - започва се с огромен ентусиазъм, поставят се цели, коригира се хранителният режим и дори...

Ядливи кестени: Съкровище на природата, пълно с хранителни вещества

Когато купуваме топли ядливи кестени на коледните пазари, често не осъзнаваме, че този малък плод предлага много повече от просто топъл допълнителен п...

7 най-големите митове в историята на храненето

Храненето е един от най-важните аспекти на здравословния начин на живот. През историята обаче се появиха много митове, които повлияха на нашата връзка...

Яйца, яйчица: Какво крият под черупката?

Яйцата са един от най-комплексните и най-хранителни източници на храна. Те съдържат протеини, мазнини, витамини, минерали, и всичко това в добре смила...

Лактозна непоносимост: Когато млякото вреди

Лактозната непоносимост засяга голяма част от световното население и е една от най-честите форми на хранителна непоносимост. Това състояние възниква, ...

Митът за 5 хранения на ден: Какво е идеалното?

Традиционната препоръка, че трябва да ядем пет до шест по-малки хранения на ден, дълго време се възприемаше като идеалният начин за стабилизиране на н...

Ароматът на ванилия: Неустоимото очарование на рядката подправка

Ванилия е една от най-популярните и скъпи подправки в света, известна със своя нежен аромат и сладък вкус. Използва се предимно в сладкарството, но на...

Как да не разхищаваме храна или спасете храната от коша!

Разхищението на храна е проблем, който не само обременява нашите портмонета, но и околната среда. Решението обаче не е неразрешима задача. С малко пла...

Силата на растителните масла: От хранене до красота

Растителните масла станаха неизменна част не само от кухните, но и от козметичните рутини по целия свят. Богати на хранителни вещества и универсални в...

8-те най-вкусни рецепти за градинско барбекю

Лятото е идеалният сезон за градинско барбекю, което свързваме не само с чудесния вкус, но и с удоволствието от приготвянето на храна на открито с сем...

6 бързи летни рецепти

Лятото е време, когато се наслаждаваме на слънцето, пресни храни и леки, вкусни ястия. Когато температурата се покачва, имаме желание за нещо бързо, л...

Стевия сладка: Естествен подсладител

Произход на стевията Стевията е растение произхождащо от Южна Америка, известно със своите подсладителни способности и здравословни ползи. Традиционн...

Йерба Мате: Напитка на енергията и традицията

Йерба мате е традиционна южноамериканска напитка, която се радва на популярност заради характерния си вкус и положителните влияния върху здравето. Таз...

NAD и неговото положително въздействие върху нашето тяло

Молекулата, по-точно протеинът NAD, с пълното име никотинамид-аденин-динуклеотид. Питате се каква е тази странна дума и защо изобщо би трябвало д...