Храносмилане
Травенето е метаболитен биохимичен процес, целта на който е абсорбирането на хранителни вещества от храната. Храната се разгражда на по-прости по-малки съединения, които могат да бъдат абсорбирани от тялото. Целият процес на травене и здравето на гастроинтестиналния тракт можем значително да влияем и така да смекчим неприятните симптоми, които често предизвикват както недостатъчната функция на ензими, така и неизбалансираният микробиом.
Процес на травене и как да го подпомогнем
Травенето започва вече в устата, когато слюнните жлези произвеждат травещи ензими, разграждащи по време на жуване по-сложните молекули на нишесте на по-прости. Ензимът наречен амилаза разлага нишестето (сложните въглехидрати) на захари, които тялото може по-лесно да абсорбира. Слюните също съдържат ензим липаза, който разлага мазнините. От устата храната пътува до стомаха, където се смесва с желудочна киселина (хлороводородна киселина), която отговаря за разграждането на белтъчините. Желудочната киселина е необходима за активирането на ендогенни травещи ензими, правилното травене на храната и освобождаването на хранителни вещества (особено калций, магнезий, желязо, витамин C, витамин B12 и фолиева киселина) и основно за защита срещу патогени. Храната с желудочна киселина след това се премества в тънкото черво, което стимулира освобождаването на червена сок, съдържащ панкреатични ензими (където се произвежда повечето ензими) хидрокарбонатна сода и жлъчка. Този червен сок се смесва с храната и заедно с ензимите я разграждат. Това позволява на тялото да абсорбира хранителни вещества чрез тънкото черво.
Травенето се извършва в стомаха и червата, затова е важно тези органи от гастроинтестиналния тракт да са в добра форма. В тази категория сме подготвили травещи ензими, пробиотици, пребиотици, но също така и комплексни добавки към храната за хоане на стомашната бариера.
За разлика от пробиотиците, травещите ензими са неживи протеини и всеки вид ензим има своя уникална роля при травенето. Всеки ензим се специализира в травенето на своя собствен вид макронутриенти. Предполага се, че има повече от 50 000 травещи ензими. Най-важните от тях са амилаза, липаза, протеаза, бетаин HCl, Папаин, бромелаин.
Билки и съвети за по-добро травене
Значението на пробиотиците и пребиотиците вече знаем. Ако искате да направите нещо повече за травенето и предпочитате билки, ще ви представим някои от тях, които могат да участват в процеса на травене.
Съществува безброй лечебни билки, които се използват за подпомагане на травящия тракт по целия свят, от Индия, през Перу до Средиземноморието, Средния Изток и нататък. Всяка от билките за травене има различна биоактивна собственост, която може да помогне. Сред най-ефективните са определено фенелът, ско̀рица, куркумата, за̀зворът, мента, дивият орегано или сместа трикату, която се добавя в храната или се приема преди ядене във формата на капсули. Това е класическа смес, не на едно, а на три подправки, за които е известно, че помагат за подкрепа на травенето и функцията на стомаха. Сместът е от за̀зворът, дългият пипер и черния пипер. В аюрведа трикату се използва за стимулиране на агни, или травящия огън. За̀зворът се празнува за своите защитни свойства за гастроинтестиналната система; черният пипер подпомага абсорбирането на хранителни вещества и функциите на травящия орган, а дългият пипер има детоксикационен ефект. Заедно помагат на тялото да разгражда храната в стомаха и червата.
- Избирайте леки ястия с достатъчно зеленчуци.
- Избягвайте промишлено обработените храни.
- Предоставете си достатъчно движение.
- Ограничете консумацията на кафе.
- Не гълтайте.
- След яденето си осигурете си десет минути спокойствие.
- Яжте ферментирани храни, които съдържат полезни бактерии - jogurt , кефир, кимчи, кисели краставици.