Храносмилане и пробиотици
Пробиотиците са важни за поддържане на баланса в черните микробиоми, което е взаимосвързано с общото храносмилане. Особено при натоварване на организма с антибиотици и нарушаване на черните микроорганизми е необходимо да се възстановят пробиотиците. В асортимента можете да намерите както пробиотици, така и хранителни добавки, които подпомагат храносмилането.
Храносмилането е метаболичен биохимичен процес, който има за цел абсорбиране на хранителни вещества от храната. Храната се разгражда на по-прости молекули, които могат да бъдат абсорбирани от тялото. Целият процес на храносмилане и здравето на гастроинтестиналния тракт можем в голяма степен да контролираме и така да намалим неприятните симптоми, които често се дължат както на недостатъчна функция на ензими, така и на дисбалансиран микробиом.
Процесът на храносмилане и как да го подпомогнем
Храносмилането започва в устата, където слюнчевите жлези произвеждат храносмилателни ензими, които разграждат по-сложните молекули на крахмал до по-прости. Ензимът наречен амилаза разгражда крахмалите (сложните въглехидрати) до захари, които тялото може по-лесно да абсорбира. Слюнката съдържа също липазен ензим, който разгражда мазнините. Храната с киселина в стомаха се разбива, като се смесва със стомашна киселина (хидроклорна киселина), която отговаря за разграждането на протеини. Стомашната киселина е необходима за активирането на ендогенните храносмилателни ензими, правилното храносмилане и освобождаването на хранителни вещества (особено калций, магнезий, желязо, витамин C, витамин B12 и фолиева киселина) и преди всичко за защита срещу патог