Храносмилателни ензими
Травещите ензими савещества, способни да разграждат мазнини, въглехидрати и протеини, съдържащи се в храната. Те помагат за разщепването на храната още в стомаха, така че недигерираната храна да не достигне до червата, където може да оказва негативно въздействие върху червената бариера, която представлява бастион, през който никакъв токсин не трябва да прониква в тялото.
Травещите ензими са сложни протеини, които помагат разграждането на храната на по-малки молекули. Те са основни катализатори, които ускоряват химичните процеси на травене. Всяка от групите хранителни вещества (въглехидрати, мазнини, протеини) трябва да се раздели на по-малки молекули. Само тези молекули могат след това да преминат през стената на червата и да стигнат до кръвообращението, за последващо използване. Без травещите ензими нямаше да можем да усвоим никакви хранителни вещества от нашето хранене. Изразено по-просто, травещите ензими не са само полезни, те са абсолютно необходими за функционирането на организма. Защо? Защото от комплексните храни правят по-малки съединения, включително аминокиселини, мастни киселини, холестерол, прости захари и нуклеинови киселини (които помагат за създаването на ДНК).
Оценява се, че има повече от 50 000 травещи ензими. Най-важните от тях са амилаза, липаза, протеаза, бетаин HCl, папаин, бромелаин.