Комбучи
Kombucha е леко перлив напит, получен чрез ферментация на черен или зелен чай с добавка на захар чрез чаената гъба - комбуча. По време на ферментацията се консумира почти всичкия захар, поради което окончателният вкус не е сладък. Kомбучата произхожда от Източна Азия. Не е обикновена гъба, както я познаваме, а симбиотична формация, съставена от няколко вида микроби и бактерии. Има формата на плоско гумено, светло сиво или кафяво петно.
Защо да пием комбуча?
Редовното пиене влияе на детоксикацията на организма и може да подобри профила на холестерола. Заради съдържанието на кофеин има енергизиращ ефект и съдържа витамини от група B и желязо. Също така спомага за подобряване на храносмилателната система благодарение на пробиотичните бактерии, което води до укрепване на имунитета на организма.