Лиофилизирани плодове и зеленчуци
Лиофилизираните плодове се обработват чрез специален процес на нежно замразяване. За разлика от класически сушени плодове, те запазват до 90% от първоначалните си свойства като форма, вкус, цвят и високото съдържание на витамини, минерали и фибри. Лиофилизираното плодове може да се консумира самостоятелно или да се добавя в смутита, мюсли, йогурт, каша, чай или при печене.
Лиофилизацията, наречена също така замразено сушене, е сравнително нов технологичен процес, при който плодовете се замразяват преди да се намали околното налягане. Плодовете преминават през сублимация, при която замразената вода изпарява директно във водна пара, което води до отстраняване на 99% от водата. Плодовете се поставят във вакуумна камера, където температурата е под точката на замръзване. Температурата постепенно се повишава, а замразените молекули на вода влизат в газово състояние, без да стават течност. Така се запазва структурата на плода и неговата хранителна стойност.
В наши дни този процес е изключително популярен, защото предлага възможност да се насладите на ягоди, малини или ягоди през зимните месеци, без да изгубите тяхния характерен вкус. Един от честите заблуждения е, че лиофилизираните плодове имат повече захар от свежите плодове. Това е мит. Разликата е в концентрацията на захари, а не в тяхното количество.
Защо да изберете замразено сушени плодове?
- Плодовете запазват своя естествен вкус.
- Запазват се всички витамини и минерали.
- Дълъг срок на годност.
- Идеални за пътуване, тъй като теглят само няколко грама.