Лиофилизирани плодове и зеленчуци
Лиофилизираните плодове се обработват в специален нежен процес на замразяване. В сравнение с класически сушените плодове, той запазва до 90% от първоначалните си свойства като форма, вкус, цвят и високо съдържание на витамини, минерали и фибри. Можете да ядете лиофилизирани плодове самостоятелно или да ги добавите към смутита, мюсли, кисело мляко, каша, чай и печене.
Лиофилизацията или лиофилизацията на плодовете е сравнително нова технологична процедура, при която плодовете се замразяват преди да се намали налягането на околната среда. O voce преминава през така наречената сублимация, по време на която замразената вода се изпарява директно във водна пара, която премахва 99% от водата от плодовете. Плодовете се поставят във вакуумна камера, където температурата е под нулата. Температурата бавно се повишава и твърдите водни молекули преминават в газообразно състояние, без изобщо да се превърнат в течност. В същото време структурата на плода и неговата хранителна стойност се запазват.
Днес тази процедура изживява абсолютен бум, защото е възможност да се насладите например на ягоди, малини или къпини дори и през зимните месеци, докато плодовете не са лишени от специфичния си вкус. Едно често срещано погрешно схващане е, че лиофилизираните плодове имат повече захар от пресните плодове. Това е мит. Истинската разлика е в концентрацията на захарите, а не в количеството.
Защо да изберете лиофилизирани плодове?
- Плодът запазва естествения си вкус.
- Всички витамини и минерали също са запазени.
- Дълъг срок на годност.
- Идеален за пътуване, тъй като тежи само няколко грама.