Масла, мазнини и оцет
Мазнините са неразривна част от нашето хранене. Те са едно от основните хранителни вещества, необходими за нашия живот. Мазнините са съставени от триглицериди. Молекулите им са съставени от атоми на въглерод и водород, от чието състав се определя дали са добри или лоши мазнини.
Мазнините не само като източник на енергия
Те са основни макрохранителни вещества. При здравословно хранене човек трябва да приема повечето мазнини от наситени мастни киселини и дневният прием на мазнини трябва да бъде между 30-35%. Тялото има нужда от мазнини, защото те са част от клетъчните мембрани и участват заедно с въглехидратите в производството на енергия. Освен това, благодарение на мазнините можем да приемаме и да използваме витамини, които са разтворими в мазнини, като например витамини A, D, E, K. Те също така служат като източник на енергия, са източник на мастни киселини, образуват защитна част на органите като бъбреците и действат като топлоизолатор на организма. Освен това, мазнините са важна част от структурата на клетките, защитават сърцето и намаляват лошия холестерол в кръвта.
На кои мазнини да дадете предимство?
Е доказано, че мононенаситените мазнини подобряват нивата на холестерола в кръвта. Сред тях са зехтинът, рапичият олио, конопеното олио, авокадото, ядките (бадеми, фъстъци, кешу, пеканови и лешник).
Най-важните омега-3 мазнини са ALA (алфа-линоленова киселина), DHA (докозахексаенова киселина) и EPA (еикозапентаенова киселина). Повечето растителни източници (например лен, коноп и чия) са богати на ALA, докато източниците от морски организми (например риби) и водорасли са богати на EPA и DHA.
Накрая, можете да включите MCT масло, което произлиза от кокосов орех. Сигурно сте чували, че наситените мастни киселини са вредни за здравето. Това е вярно, но кокосът е изключение, което потвърждава правилото. Триглицеридите, които се съдържат в кокоса са масла със средно дълги вериги (MCT) и за това се различават от другите наситени мастни киселини. Тези MCT мазнини се метаболизират по-добре в организма и тялото ги използва много ефективно за производство на енергия. Освен това MCT мазнините, съдържащи се в кокоса, имат антибактериални и антимикробни ефекти.