Матча
Мача чаят има своите корени в Китай и от 12-ти век също в Япония, където е част от чайните церемонии и откъдето носи своето име. Мача чаят има няколко специфични особености. Една от най-съществените е неговото отглеждане и последващото събиране, но най-вече неговите положителни въздействия върху човешкия организъм. Съдържа голямо количество антиоксиданти, полифеноли и катехини, които помагат за подобряване на имунната система.
Както зеленият чай, така и Мача идва от растението Camellia sinensis. Но се отглежда по различен начин и следователно има различен хранителен профил. Около 20 - 30 дни преди брането растенията на чайника се внимателно закриват, за да се предотврати директното слънчево лъчение. Този стъпка осигурява увеличаване на хлорофила и увеличаване на съдържанието на аминокиселини. След като чайните листа се берат, те се смилат на фин прах - Мача. Тя съдържа хранителни вещества от целия чайен лист, което води до увеличаване на съдържанието на кофеин и антиоксиданти.
Мача е богата на катехини, които са естествени антиоксиданти. Според изследване Мача има до 137 пъти по-високо съдържание на катехини, отколкото други видове зелен чай. Пиенето на Мача значително намалява оксидативното увреждане причинено от свободните радикали.
Мача може да се приготвя както като топъл така и като студен напитка. В много части на света се добавя и в множество рецепти и в Чехия може да се срещнете с Мача десерти в много кафенета. Ако изберете топлата версия на напитката, препоръчваме да използвате специална мача четка.
СЪВЕТ как да приготвите правилно Мача:
- Подгответе по-широка купа, чайна лъжичка, мача четка, гореща вода
- Вземете 1/2 чаена лъжичка от пакета с мача и я пресявете през сито в купата
- Изсипете мача в купата с 1 децилитър вода на температура 75°C (при нормални условия водата се охлажда до такава температура около 2 минути след като заври)
- Намокрете мача четката и напънете мача.
Студената версия се приготвя лесно в шейкър. За 200 мл вода използвайте 2 - 4 грама и не забравяйте да разтъркате добре, за да получите напитката с приятна пяна. Можете да изпробвате както студената, така и топлата версия с мляко, идеално с кокосово или бадемово мляко, което запазва балансирания състав на хранителните вещества.