Оцет
Оцет е незаменим помощник в кухнята за подправяне на ястия. Той може да превърне обикновена храна в изкушение. Предлагаме няколко вида оцети, в зависимост от състава им. Всеки е различен - както по вкус, аромат, концентрация, така и по начин на употреба в кухнята.
Оцетът се получава чрез ферментация на течности и храни, съдържащи етилов алкохол, който се превръща в оцетна киселина. Основата на неговия вкус и наименование е суровината, от която се произвежда.
Видове оцети
Плодов оцет - получава се от плодове, които се квасят. Най-известен е ябълковият. Има сладко-кисел вкус на плодове. На дъното на буркана могат да има утайка, което е естествено явление. Често се използва за подпомагане на детоксикацията.
Кокосов оцет - най-новият вид оцет. Той се получава от мезгата на цветовете на кокосовите палми, които се ферментират в продължение на 8-12 месеца. Оцетът е източник на витамини С, B и на много минерали като калий, желязо, мед и цинк. Използва се за сосове, маринати, салати и супи.