Оцет
Оцетът е помощник в кухнята при подправяне на ястия. Той може да превърне обикновената храна в деликатес. Предлагаме няколко вида оцет, в зависимост от това от какво е направен. Всеки е различен – както по вкус, аромат и концентрация, така и по начина на използване в кухнята.
Оцетът се получава чрез ферментация на течности и храни, съдържащи етилов алкохол, който се превръща в оцетна киселина. В основата на вкуса и името му е оригиналната суровина, от която е направено.
Видове оцет
Плодов оцет – прави се от плодове, които могат да ферментират. Най-известният е ябълката. Има сладко-кисел плодов вкус. На дъното на чашата може да има утайка, което е естествено явление. Най-често се използва за подпомагане на детоксикацията.
Кокосов оцет - най-новият оцет. Получава се от сока на цветята на кокосовата палма, който след това ферментира в продължение на 8-12 месеца. Оцетът е източник на витамин C, B, както и много минерали като калий, желязо, мед или цинк. Използва се в сосове, маринати, салати или супи.