Пребиотици
Така наречените пребиотици също често се споменават във връзка с пробиотиците. Пребиотикът е по същество несмилаем хранителен компонент, който представлява "храна" за приятелските бактерии - за пробиотиците и създава подходящи условия за техния правилен растеж и дейност. Следователно те са от съществено значение за здравето на микробиома.
Пребиотиците насърчават растежа на здрави бактерии в червата и в допълнение някои пребиотици могат да намалят нивата на инсулин, триглицериди и холестерол при хора със затлъстяване. Пребиотиците могат да бъдат намерени в корен от цикория, инулин , кореноплодни зеленчуци, артишок, лук или чесън. Можете да намерите пребиотични фибри на етикетите под името FOS (фруктоолигозахариди), които са едни от най-известните пребиотици.