Пробиотици и пребиотици
Достатъчното наличие на пробиотици в тънкото черво е от съществено значение за правилното функциониране на червата и помага в предотвратяването на неприятни процеси в червата. Те могат да поддържат здравето на червата, като предотвратяват растежа на вредни бактерии, укрепват червената бариера след нарушения от болести или лекарства. За тяхното съществуване и растеж са им необходими пребиотици.
Пробиотици не само след антибиотици
Вероятно знаем, че е подходящо да включим пробиотици след приемане на антибиотици. Ролята на антибиотиците е да унищожават вредните бактерии, които предизвикват дадено заболяване. Въпреки това антибиотиците не разпознават разликата между вредни и полезни за здравето бактерии. Следователно те унищожават всичко, от което се състои нашият микробиом. Затова е от съществено значение да се приемат пробиотици след или по време на приема на антибиотици - пробиотиците помагат отново да населят червения микробиом и да възстановят баланса. Пробиотици трябва да се приемат поне 2 часа след приема на антибиотици.
Приемането на пробиотици не е свързано само с приемането на антибиотици, но както вече знаем, микробиомът е заплашен и от не здравословното хранене, изпълнено с промишлено обработени храни или пържени храни. Ако страдате от вздутие, запек, нарушено травене, диария, кожни изследвания, екземи, алергии, трябва да се започне с прием на пробиотици. Това също важи при повтарящи се инфекции с мая или при прекомерното употребление на алкохол. Пушачите също трябва да бъдат внимателни, защото тютюнопушенето значително променя състава на червения микробиом и "поведението" на бактериите.
На кой пробиотици да дам предпочитание?
Пробиотиците се разделят на различни племена, като всяко племе играе своята роля в нашия микробиом. Добре е да се избират пробиотици в зависимост от броя и вида племена. При избора ви обръщайте внимание дали пробиотиците включват племената стрептокок термофилус, лактобацилус, сакаромицес буларди и бифидобактериум.
При избор на качествени пробиотици, внимавайте дали съдържат и пребиотици. Пребиотиците подпомагат растежа на полезни за здравето бактерии в червата и допълнително някои пребиотици могат да намалят нивата на инсулин, триглицериди и холестерол при хора, страдащи от ожиряване. Пребиотици можем да намерим в корена на цикория, инулин, коренни зеленчуци, артишоки, лук или чесън. Пребиотичните фибри може да се намерят на етикетите под обозначението FOS (фруктоолигосахариди), които са едни от най-известните пребиотици.