Сушени плодове
Сушените плодове и ядките трябва да бъдат ежедневна част от нашия хранителен режим. Ядките са богати на полезни мазнини, а сушените плодове са незаменим помощник за попълване на важни минерали и витамини.
Сушените плодове имат много интересни хранителни стойности и също така дълъг срок на годност. Благодарение на това можем да се наслаждаваме на тях през цялата година. Традиционните или конвенционални сушени плодове са такива, които се сушат на слънце, като черниците или сушените смокини, или с помощта на дехидратационна машина, която позволява изпаряването на голямо количество вода.
Традиционните сушени плодове бяха основа на средиземноморската диета през хилядолетия. Поради по-малкото количество вода в сушените плодове, съдържанието на калории на 100 грама е значително по-високо от това на свежите плодове, както и на захарта. Затова е важно да следим количеството им в хранителния режим. В сушените плодове обаче са концентрирани важни витамини и минерали. И в това сушеното плодове могат да бъдат голяма полза за нашето здраве.
При избора давайте предпочитание на сушени плодове в сертифицирано био качество. Благодарение на контролирания отгледан процес можете да бъдете сигурни в произхода и начина на отглеждане, при който не са използвани никакви пестициди или други вредни вещества. Определено избирайте плодове, които не са сулфурирани. Това означава, че при обработката не е използван консервант диоксид на сяра. Повечето сушени плодове, които намираме в супермаркетите, са сулфурирани.
Що се отнася до ядките, те са един от основните източници на растителни протеини за вегетарианци и вегани. Но разбира се, и за всички, които отдават значение на своето хранене. Добавяме ги в хранителния режим внимателно, защото въпреки че мазнините в тях са полезни за здравето, те са доста мазни. Препоръчително е всяка дневна доза да бъде една шепа ядки и семена. Идеално е да се съхраняват в добре затворени съдове и да се съхраняват на сухо и тъмно.