Цинк
Цинкът е уникален елемент с антиоксидантни свойства, необходим за активността на повече от 100 ензима и широка гама функции в нашето тяло. Сред тях са метаболизмът на клетките, важен за синтеза на протеини, формирането на ДНК, имунната функция, зрението и вкусовете и усещанията за мирис. Цинкът също така помага за гладкото протичане на бременността и играе ключова роля в растежа и развитието.
Цинкът е „стражът“ на имунните функции. Той е ключов играч в сигнализацията между имунната толерантност и защитните системи на нашето тяло, което означава, че се отзива, когато в тялото възникне проблем. Цинкът има антиоксидантни свойства и е необходим при развитието на Т-клетките, които защитават вашето тяло от антигени.
Все пак, не всяка форма на цинк се усвоява добре. Цинковият бисглицинат е най-добре усвоимият и той има усвояемост между 60-70% спрямо неорганичните форми на минерала, като до тялото достига около 10%, а останалото тяло изхвърля без полза. Освен това, за разлика от други минерали в хелатна връзка, той не раздразнява стомаха. Всичко това се дължи на това, че цинкът е допълнен с така наречените хелатиращи агенти. Това са съединения, които се свързват с металните йони (като например цинка) и образуват стабилен продукт, разтворим във вода, който организмът може лесно да абсорбира. Цинкът в хелатна връзка се състои от двоен метален йон цинк, свързан с две молекули глицин.
Бисглицинатът на цинк е идеална форма за лечение на недостиг на цинк. Тази хелатна форма на цинк не е само високо усвоима от тялото, но е и благоприятна за храносмилането, като спрямо другите усвоими форми не предизвиква гладна мука, свързана с ниско ниво на хлороводородна киселина в стомаха. Голяма част от населението страда от ниско ниво на хлороводородна киселина и това беше взето предвид при съставянето на продукта.
Бисглицинатът на цинк е също така единствената форма на цинк, чието усвояване е по-малко засегнато от присъствието на фитати в храната. Фитатите са вещества в житни култури и соя, които инхибират абсорбцията на цинк. Богатите на фитати храни главно ги консумират вегетарианците, поради което те трябва да предпочитат тази форма на цинк.
Какво всъщност върши цинкът в тялото?
- Функция на имунната система и метаболизъм на витамин А.
- Защита на клетките от оксидативен стрес.
- Фертилност и репродукция.
- Нивата на тестостерон в кръвта.
- Поддържане на нормалното състояние на костите, ставите, косата, ноктите и кожата.
- Нормален метаболизъм на макроелементи, въглехидрати и мастни киселини.
- Разпознавателна функция и зрителна активност.