Зелени чайове
Kvalitní зелен чай добавя на тялото ви енергия, е пълен с антиоксиданти и стимулира нервната система. Освен вече споменатите положителни ефекти, той също е полезен за подобряване на паметта, повишаване на производителността и поддържане на добро настроение.
Произход и обработка на зеления чай
Произходът на зеления чай започва в Китай и се проследява до 2737 г. пр.н.е. През последните няколко десетилетия популярността на зеления чай постоянно нарасва. В повечето магазини за кафе и чай може да се намерят различни напитки от зелен чай, от горещ зелен чай с жасмин до ледено мача. Освен неговите разнообразни вкусове, много здравословни открития са направени благодарение на високото съдържание на антиоксиданти. Колкото повече узнаваме за този чудесен чай, толкова впечатляващ и полезен става.
Чаят произлиза от растението Camellia Sinensis. Без значение дали е черен, зелен или бял, степента на окисление, разрешена по време на процеса на сушене, определя цвета на чая. Зеленият чай се отличава с по-кратко време за сушене, около един до два дни, за да се предотврати окислението. По-краткото време за сушене гарантира, че листата запазват зеления си цвят. След като влагата се изпари, листата преминават към процеса на загряване за варене. Методите на загряване могат да варират в зависимост от техниката и региона. Китайските зелени чаи използват метод на пържене в тиган, където чаят се изпича върху тиган или вок, което му придава по-блед цвят. Японският метод включва дълбоко парене на чаите, което им придава по-ярко зелен цвят. Последната стъпка е ръчното навиване, завиване или оплитане на чайните листа, за да се изцеди излишната вода или сока.
Някои от любимите видове зелен чай
Gunpowder - един от най-популярните видове на китайски зелен чай, отглеждан в провинция Чежан в Китай. Gunpowder е получил името си, защото чайните листа са навити и имат специфичен вкус.
Dragonwell (Long Jing) - подобно на Gunpowder, този чай расте в провинция Чежан в Китай. Чайните листа са плоски, имат ясен нефритен оттенък и чист и финен вкус.
Sencha - най-разпространеният зелен чай от Япония и този, който често се нарича "чай на ежедневието". Този чай е директно изложен на слънчева светлина и се обработва с метод на варене, който му придава ярко тревист вкус.